Bakken / amandelkoekjes

<<

Techniek:

  kneeddeeg

Wat maak je:

  amandelkoekjes

Hoe lang duurt het:

  ±10 minuten (+15 minuten baktijd)

Kernwoorden: ingrediënten , kneeddeeg (zandtaartdeeg)

Observatieformulier : Bakken / amandelkoekjes

Materiaal

Werkwijze

Waar moet je op letten?

60 gr bloem

60 gr zachte margarine of boter

30 gr basterdsuiker

15 gr lichtbruine basterdsuiker

3 eetlepels losgeklopt ei

amandelessence (smaakstof)

1/2 theelepel bakpoeder

1/4 theelepel zout

15 gr gemalen amandelen

15 gr blanke amandelen

1 eetlepel water

margarine om in te vetten

1 Verwarm de oven voor op 180°C.  
2 Vet de bakplaat in. Gebruik een lichte kleur bakplaat.
3 Klop de boter en de beide soorten suiker licht en luchtig. Zorg dat de boter zacht is.
4 Voeg 1 eetlepel losgeklopt ei en enkele druppels amandelessence toe.  
5 Klop de botermassa weer glad.
6 Zeef de bloem met het bakpoeder en het zout boven de botermassa.
7 Voeg de gemalen amandelen toe.
8 Was je handen met koud water.
9 Kneed het deeg snel tot een samenhangende bal. Vlug, met koele gesloten vingers. Kneed tot de bal overal hetzelfde is bij het doorbreken.
10 Vorm balletjes van het deeg en leg ze op de ingevette bakplaat.  
11 Druk ze iets plat en druk een amandel in elk koekje.
12 Roer een beetje water door de rest van het ei.
13 Bestrijk de koekjes ermee.
14 Schuif de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven.
15 Bak de amandelkoekjes gaar. In 12 - 15 minuten.
16 Laat de koekjes even afkoelen. Koekjes worden pas hard bij afkoeling.
17 Maak de koekjes los van de bakplaat met een pannenkoekmes.  
18 Laat de koekjes uitdampen.
Het resultaat: Amandelkoekjes
 
  • zijn zandkleurig van kleur
  • zijn regelmatig van structuur
  • zijn bros
  • zijn afgekoeld.