Bakken / appelpannenkoeken

<<

Techniek:

  pannenkoekenbeslag

Wat maak je:

  appelpannenkoeken (voor 2 personen)

Hoe lang duurt het:

  ±30 minuten

Kernwoorden: bakken

Observatieformulier : Bakken / appelpannenkoeken

Materiaal

Werkwijze

Waar moet je op letten?

125 gr zelfrijzend bakmeel

2 1/2 dl melk

mespuntje zout

3 eetlepels losgeklopt ei

2 appels

citroensap

25 gr margarine

suiker

1 Boor en schil de appels. Gebruik een appelboor om het klokhuis te verwijderen.
2 Snijd de appels in dunne schijven.  
3 Besprenkel de appels met een paar druppels citroensap. Zorg dat de appels niet verkleuren.
4 Doe het zelfrijzend bakmeel en het zout in een kom.  
5 Maak een kuiltje in het midden.
6 Giet wat melk met een eetlepel losgeklopt ei in het kuiltje.
7 Roer vanuit het midden steeds een beetje bakmeel erbij totdat je een glad beslag hebt. Pas op voor klontjes.
8 Schenk de rest van de melk erbij en roer het beslag weer glad.  
9 Ga zo door tot alle melk en eieren gebruikt zijn.
10 Zet een pan voor een deel gevuld met kokend water op het vuur.
11 Zet op de pan een bord. Schakel naar de laagste stand.
12 Verwarm de koekenpan en laat hierin wat margarine lichtbruin worden.  
13 Schenk 1 juslepel beslag in de pan en draai de pan rond tot de bodem bedekt is.
14 Leg er meteen enkele schijfjes appel op en schenk wat nieuw beslag over de appelschijfjes.
15 Bak de pannenkoek op de middelste stand tot de bovenkant droog is en de onderkant bruin. De onderkant is goudbruin.
16 Keer de pannenkoek en bak de tweede kant goudbruin. Gebruik hiervoor een deksel.
17 Leg de pannenkoeken op het warme bord op de pan water. Dek af met bijvoorbeeld een deksel.
18 Bak zo verder totdat het beslag op is.  
19 Geef er suiker bij.
Het resultaat: Appelpannenkoeken
 
  • zijn gaar
  • zijn mooi, rond van vorm
  • zijn goudbruin van kleur
  • zijn niet vet.