Bakken / cake (BBL)

<<

Techniek:

roerdeeg

Wat maak je:

cake

Hoe lang duurt het:

±30 minuten (+ 1 uur baktijd)

Kernwoorden: ingrediënten , roerdeeg

Observatieformulier : Bakken / cake (BBL)

Materiaal

Werkwijze

Waar moet je op letten?

150 gr bloem

150 gr suiker

150 gr margarine

3 eieren à 50 gr (klasse M)

1 theelepel geraspte citroenschil

1 zakje vanillesuiker

50 gr gewassen rozijnen of 75 gr gember (eventueel voor vulling)

1 Breng de ingrediënten op kamertemperatuur.  
2 Verwarm de oven voor op 160ºC.
3 Vet de bakvorm in en bestuif deze met bloem.
4 Roer de boter met de suiker zacht. Gebruik een mixer. De suiker moet goed opgelost zijn.
5 Voeg vanillesuiker en geraspte citroenschil toe en mix dit mengsel tot de massa een roomwitte kleur heeft. Gebruik een mixer.
6 Voeg de eieren goed roerend één voor één toe. Breek de eieren in een apart kommetje.
7 Voeg het volgende ei pas toe als het eerste ei volledig door de massa is opgenomen. Mix per ei ca. 5 minuten om een luchtige cake te krijgen.
8 Zeef de bloem boven de kom.  
9 Spatel de bloem er in gedeelten door. Spatel niet langer dan nodig is.
10 Schep de vulling er luchtig door.  
11 Vul de vorm voor 3/4 deel.
12 Schuif de vorm in de oven. Het midden van de cake in het midden van de oven.
13 Bak de cake ca. 1 uur. Open de oven tijdens het bakken niet.
14 Controleer of de cake gaar is. Prik met een breinaald of satéprikker in de cake, deze moet er droog uitkomen.
15 Laat de cake op een rooster goed uitdampen.  
Het resultaat: Cake
 
  • is goudgeel/bruin van kleur
  • is gaar
  • is luchtig en veerkrachtig
  • ingrediënten zijn goed verdeeld
  • heeft een mooie vorm, niet gebarsten
  • laat los van de bakvorm.