Bakken / drie-in-de-pan (BBL)

<<

Techniek:

  gistbeslag

Wat maak je:

  drie-in-de-pan

Hoe lang duurt het:

  ±15 minuten (+1/2 uur rijstijd + 15 minuten baktijd)

Kernwoorden: bakken

Observatieformulier : Bakken / drie-in-de-pan (BBL)

Materiaal

Werkwijze

Waar moet je op letten?

1 dl melk

5 gr gist

20 gr krenten (1 eetlepel)

20 gr rozijnen (1 eetlepel)

1/4 appel

100 gr bloem

1/2 theelepel zout

1 eetlepel losgeklopt ei

25 gr margarine

suiker

1 Verwarm de melk. Niet te heet, tot ongeveer 37ºC.
2 Doe de gist in een kommetje en schenk er lauwe melk bij Kijk voor de juiste hoeveelheid op de verpakking als je gedroogde gist gebruikt.
3 Roer alles door elkaar. Zorg dat de gist oplost.
4 Was de krenten en rozijnen en laat ze uitlekken.  
5 Schil de appel en snipper hem. Maak stukjes zo groot als rozijnen.
6 Doe de bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden.  
7 Strooi het zout op de bloem aan de rand van de kom. Niet in het kuiltje, anders kan de gist zijn werk niet doen.
8 Giet de melk met de gist en de eetlepel losgeklopt ei in het kuiltje. Roer de melk met de gist eerst nog even goed door.
9 Roer vanuit het midden steeds een beetje bloem erbij totdat je een glad beslag hebt.  
10 Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het beslag rijzen. Zet de kom op een warme plaats en laat het een half uur rijzen.
11 Zet een pan met een laag kokend water op het vuur; zet op de pan een bord. Hierop worden de koeken warm gehouden.
12 Verwarm de koekenpan en laat hierin wat margarine lichtbruin worden. Schakel terug naar de laagste stand.
13 Schep drie bergjes beslag in de koekenpan en laat dit zachtjes bakken.  
14 Draai de koeken om als de bovenkant droog is. De onderkant is goudbruin.
15 Bak de andere kant van de koeken goudbruin.  
16 Leg de koeken op het warme bord op de pan water.
17 Bak zo verder tot het beslag op is.
18 Serveer de koeken warm met suiker.
Het resultaat Drie-in-de-pan
 
  • zijn gaar
  • zijn mooi, rond van vorm
  • zijn goudbruin van kleur
  • zijn niet vet.