Bakken / kruidkoek

<<

Techniek:

  roerdeeg

Wat maak je:

  kruidkoek

Hoe lang duurt het:

  ±15 minuten (+1 uur baktijd)

Kernwoorden: ingrediënten , roerdeeg

Observatieformulier : Bakken / kruidkoek

Materiaal

Werkwijze

Waar moet je op letten?

cakevorm van 7 1/2 dl inhoud

250 gr zelfrijzend bakmeel

175 gr bruine basterdsuiker

mespuntje zout

3 theelepels koekkruiden

1 eetlepel keukenstroop

1 1/2 à 2 dl melk

100 gr rozijnen

1 eetlepel paneermeel

1 Verwarm de oven voor op 150°C.  
2 Vet de cakevorm in en  bestrooi deze met paneermeel.
3 Was de rozijnen en laat ze goed uitlekken.
4 Zeef het zelfrijzend bakmeel en de basterdsuiker boven een kom. Gebruik een zeef.
5 Doe de basterdsuiker, het zout en de koekkruiden erbij.  
6 Roer alles droog door elkaar. Maak in het midden een kuiltje.
7 Doe hierin de stroop.
8 Voeg de melk toe.
9 Roer alles goed door elkaar totdat je een glad beslag krijgt. Gebruik een mixer of een kleine houten lepel.
10 Maak de rozijnen met een schone theedoek goed droog. Ze moeten kurkdroog zijn.
11 Roer de droge rozijnen door het beslag.  
12 Vul de cakevorm voor 3/4 deel met het beslag.
13 Schuif de vorm in de oven. Het midden van de cake in het midden van de oven.
14 Bak de kruidkoek in 1 à 1 1/2 uur gaar.  
15 Controleer of de koek gaar is. Prik met een breinaald of satéprikker in de koek, deze moet er droog uitkomen.
16 Maak de koek met een pannenkoekmes los van de vorm en keer de koek om op een rooster.  
17 Laat de koek op het rooster goed uitdampen.
Het resultaat: Kruidkoek
 
  • is donkerbruin van kleur
  • is gaar
  • is luchtig en veerkrachtig
  • geeft een mooie vorm, niet gebarsten
  • laat los van de vorm.