Bakken / opgerolde koek

<<

Techniek:

  klopbeslag

Wat maak je:

  opgerolde koek

Hoe lang duurt het:

  ±20 minuten (+10 minuten baktijd)

Kernwoorden: ingrediënten , klopbeslag

Observatieformulier : Bakken / opgerolde koek

Materiaal

Werkwijze

Waar moet je op letten?

5 eieren

100 gr suiker

citroenschil

75 gr bloem

25 gr maïzena

1 gr zout

1/2  pot jam

glazuur van 50 gr poedersuiker

Franse vruchtjes


1 Besmeer een bakplaat met margarine, bedek de bodem met bakpapier en beboter dit ook. Maak van het bakpapier randen van ± 2 cm en zet die vast met paperclips.
2 Verwarm de oven voor op 200°C.  
3 Scheid de eieren. Breek de eieren eerst stuk voor stuk in een apart kommetje om te zien of ze niet bedorven zijn.
4 Roer met de mixer de dooiers met suiker, de citroenschil en het zout in een kom totdat het mengsel schuimig is. Zet de kom in een bak warm water, de dooiers worden nu sneller schuimig.
5 Zeef boven de kom de bloem met de maïzena en schep dit luchtig door de geklopte dooiers. Schep het beslag om met een pannenlikker (heen en terug i.v.m. bloemklontjes).
6 Klop de eiwitten met de mixer zeer stijf.  
7 Doe het dooiermengsel op het stijfgeslagen eiwit en schep alles luchtig door elkaar.
8 Schep de massa meteen over op de bakplaat en zet deze in de onderste helft van de warme oven.
9 Bak de koek in 10 minuten lichtbruin en gaar. Open de oven tijdens het bakken niet.
10 Keer de koek op de bakplaat.  
11 Haal het papier er in repen voorzichtig en vlug af.
12 Maak de jam in een steelpan warm.
13 Besmeer de lichtste kant met  de warme jam.
14 Rol de koek voorzichtig op. Anders breekt de koek.
15 Maak glazuur door 50 gr poedersuiker met een theelepel water goed te mengen.  
16 Snijd de koek na afkoeling schuin af aan de uiteinden.
17 Besmeer de koek met glazuur.
18 Garneer deze met de Franse vruchtjes.
Het resultaat: Opgerolde koek
 
  • is gaar
  • is luchtig