Bakken / vis (BBL)

<<

Techniek:

  bakken van vis

Wat maak je:

  schol (voor 2 personen)

Hoe lang duurt het:

  ±25 minuten

Kernwoorden: bakken , ingrediënten

Observatieformulier : Bakken / vis (BBL)

Materiaal

Werkwijze

Waar moet je op letten?

2 schollen à 300 gr

zout

bloem

citroen

peterselie

olie

melk

1 Maak de vis zonodig schoon: snijd de buikholte open en verwijder de ingewanden, snijd eventueel de kop en de vinnen eraf.  
2 Kerf de vis aan beide kanten een paar keer in. Kerf de vis niet te diep in.
3 Was de vis van binnen en van buiten en haal de zwarte vliesjes eruit. Gebruik koud water. Haal het zwarte vlies (buikvlies) goed weg, dit geeft een bittere smaak.
4 Bestrooi de vis met zout en laat hem uitlekken in een vergiet. Laat dit 10-20 minuten intrekken.
5 Dep de vis met keukenpapier. Bloem blijft beter plakken als de vis niet te nat is.
6 Doe de bloem op een bord.  
7 Haal de vis door de bloem.
8 Schud het teveel aan bloem eraf. Te veel bloem verbrandt snel.
9 Laat vrij veel olie in een koekenpan heet worden. De bodem van pan moet bedekt zijn. Er komt blauwe damp van de olie af.
10 Leg de vis met de lichte kant in de olie en bak de witte kant in 2 minuten bruin. De witte kant krijgt de mooiste structuur tijdens het bakken.
11 Keer de vis en bak de tweede kant op dezelfde manier. Laat tijdens het bakken olie onder de vis vloeien om vastplakken te voorkomen.
12 Laat de vis uitlekken op een stuk keukenpapier.  
13 Leg hem op een verwarmde schotel. Met de lichte zijde boven.
14 Garneer de vis met een schijfje citroen en een toefje peterselie. Het schijfje citroen is tegen de vette smaak.
Het resultaat: Schol  
 
  • is heel
  • is niet te vet
  • is regelmatig van kleur
  • heeft wit visvlees in plaats van glazig.