Bakken / zandkoekjes (BBL)

<<

Techniek:

  kneeddeeg (zandtaartdeeg)

Wat maak je:

  zandkoekjes

Hoe lang duurt het:

  ±20 minuten (+ 25 minuten baktijd)

Kernwoorden: kneeddeeg (zandtaartdeeg)

Observatieformulier : Bakken / zandkoekjes (BBL)

Materiaal

Werkwijze

Waar moet je op letten?

80 gr bloem

60 gr margarine of boter

40 gr basterdsuiker

1/4 theelepel zout

margarine om in te vetten

eventueel bloem om uit te rollen

1 Verwarm de oven voor op 175ºC.  
2 Vet het bakblik in of gebruik bakpapier. Gebruik een lichte kleur bakplaat of bekleed de bakplaat met aluminiumfolie.
3 Doe alle ingrediënten in een kom. Zorg dat de boter hard is.
4 Snijd de boter in stukjes. Gebruik twee messen.
5 Was je handen met koud water. Dit is tegen plakken.
6 Kneed de ingrediënten snel tot een samenhangende bal. Kneed vlug, met koele, gesloten vingers. Breng geen lucht in het deeg. Kneed tot de bal overal gelijk is bij het doorbreken.
7 Leg het deeg eventueel 1/2 uur afgedekt in de koelkast als het te zacht is.  
8 Kies daarna uit 3 mogelijkheden:
  • (1) Vorm van het deeg een rol en snijd deze in vrij dikke plakken.
  • (2) Vorm het deeg tot balletjes en druk deze op het bakblik plat.
  • (3) Rol het deeg uit tot 1/3 cm dik en steek er vormpjes uit.
  • (2) Gebruik hiervoor een vork.
  • (3) Wees bij uitrollen zuinig met stuifbloem en gebruik metalen uitsteekvormpjes.
9 Leg de koekjes op de bakplaat en bak ze in 20 tot 25 minuten gaar.  
10 Laat de koekjes even afkoelen. Koekjes worden pas hard bij afkoeling.
11 Maak de koekjes los van de bakplaat.  
12 Laat de koekjes uitdampen.
Het resultaat: Zandkoekjes
 
  • zijn zandkleurig
  • zijn niet aangebrand aan de onderkant
  • zijn regelmatig van structuur
  • zijn bros
  • zijn afgekoeld.