Binden / champignonragout (BBL)

<<

Techniek:

binden door middel van een roux

Wat maak je:

gevuld broodje met champignonragout (voor 2 personen)

Hoe lang duurt het:

±25 minuten

Kernwoorden: ingrediënten , roux

Observatieformulier : Binden / champignonragout (BBL)

Materiaal

Werkwijze

Waar moet je op letten?

2 puntbroodjes (1 à 2 dagen oud)

20 gram margarine

20 gram bloem

2 dl water

1/2 bouillontablet

1/2 eetlepel koffieroom

75 gr champignons

een beetje citroensap

2 takjes peterselie

1 Snijd aan de bovenkant het kapje van het broodje af en haal het kruim eruit.
2 Bestrijk het broodje en het kapje rondom met margarine.
3 Zet de oven op 150ºC.
4 Zet het broodje en het kapje in de oven en laat het in 15 minuten knapperig worden. Zet het broodje in het midden van de oven.
5 Was de champignons, snijd ze in plakjes. Besprenkel ze met citroensap tegen verkleuren.
6 Doe 2 dl water en het bouillontablet in een pan en kook hierin de champignons in 5 minuten gaar.
7 Was de takjes peterselie en snijd ze fijn.
8 Giet de champignons af en vang de bouillon op. Gebruik een zeef.
9 Meet 2 dl bouillon af.
10 Smelt de margarine en roer de bloem erdoor zodat een samenhangende slappe massa ontstaat. Gesmolten margarine is geel. Te weinig bloem geeft vetoogjes. Te veel bloem wordt niet door de margarine opgenomen.
11 Warm de roux even door zonder dat de kleur verandert. De bloem wordt gaar en ziet er glanzend uit.
12 Voeg 1 dl bouillon in één keer toe en breng de massa aan de kook.
13 Roer de massa glad. Roeren gaat nu gemakkelijk.
14 Voeg de rest van de bouillon in gedeelten toe. Roer de massa na ieder scheutje glad. Wacht steeds tot de massa kookt.
15 Roer champignons en peterselie door de saus en maak de ragout af met de koffieroom.
16 Zet het broodje op een klein bord en vul dit met de ragout.
17 Zet het kapje erop en garneer het bord met een toefje peterselie.
Het resultaat: Champignonragout

- is glad

- heeft de goede dikte

- is heet.