Binden / mokkapudding

<<

Techniek:

  binden met zetmeelhoudende bindmiddelen

Wat maak je:

  mokkapudding (voor 2 personen)

Hoe lang duurt het:

  ±15 minuten (+ 1/2 uur opstijven)

Kernwoorden: binden (met maizena) , ingrediënten

Observatieformulier : Binden / mokkapudding

Materiaal

Werkwijze

Waar moet je op letten?

puddingvorm van ± 2 dl inhoud

12 gr maïzena

20 gr suiker

1/2 eetlepel oploskoffie

2 dl melk

1 Spoel de pan om met koud water. Is tegen het aanbranden van melk.
2 Meng de maïzena met suiker.
3 Giet er al roerende 1/2 dl koude melk bij.
4 Breng de rest van de melk aan de kook. Pas op voor overkoken.
5 Los de oploskoffie op in de kokende melk.
6 Neem de pan van het vuur. Zet de pan op een vochtig doekje, tegen het schuiven.
7 Roer het maïzenapapje nog even glad. Pan staat niet op het vuur.
8 Giet het maïzenapapje al roerende in de kokende melk.
9 Kook het gerecht nog 3 minuten op een laag vuur door. Let op kooktijd.
10 Spoel de puddingvorm om met koud water en giet er direct de hete vla in. Hierdoor laat de pudding gemakkelijk los.
11 Laat de vla in een bak met koud water ongeveer 1/2 uur afkoelen en opstijven. Roer niet meer. Voeg eventueel ook nog ijsklontjes aan het koude water toe, dan koelt de pudding sneller af.
12 Draai de pudding om op een platte schaal. Als je de schaal nat maakt, kun je de pudding nog verschuiven.
13 Serveer de pudding met een toefje slagroom.
Het resultaat: Mokkapudding

- is koud

- staat stevig

- bevat geen klontjes

- is niet te zoet.