Binden / vla (BBL)

<<

Techniek:

  binden met zetmeelhoudende bindmiddelen

Wat maak je:

  chocoladevla, custardvla (voor 2 personen)

Hoe lang duurt het:

  ±15 minuten

Kernwoorden: binden (met maizena) , ingrediënten

Observatieformulier : Binden / vla (BBL)

Materiaal

Werkwijze

Waar moet je op letten?

Voor chocoladevla:

2 dl melk,

18 gr suiker,

8 gr maïzena,

8 gr cacao

Voor custardvla:

2 dl melk,

12 gr suiker,

8 gr custard

1 Spoel de pan om met koud water. Is tegen het aanbranden en verkleuren van melk.
2 Meng de maïzena of custard met suiker. Meng bij chocoladevla eerst cacao en suiker, voeg daarna maïzena toe.
3 Verdun dit met een klein deel van de melk.
4 Breng de rest van de melk aan de kook. Pas op voor overkoken en aanbranden.
5 Neem de pan van het vuur. Zet de pan op een vochtig doekje, tegen het schuiven.
6 Roer het bindmiddelpapje nog even glad.
7 Giet het papje al roerende in de kokende melk. De pan staat niet op het vuur.
8 Kook het gerecht nog 1 minuut door. Let op de kooktijd.
9 Zet de pan in een bak met koud water. Zorg dat er geen water in de pan loopt.
10 Laat de vla onder af en toe roeren afkoelen tot er geen damp meer af komt. Pas op voor vellen en klonten, denk om het meeroeren van rand en bodem.
11 Dien de vla goed koud op. Gebruik een glazen schaaltje.
Het resultaat: Vla

- is koud

- heeft de goede dikte

- bevat geen klontjes

- is niet te zoet.