Bouillon / bruine bonensoep

<<

Techniek:

  bouillon trekken in de snelkookpan

Wat maak je:

  bruine bonensoep (4 personen)

Hoe lang duurt het:

  ±45 minuten ( + 12 à 24 uur weektijd)

Kernwoorden: ingrediënten

Observatieformulier : Bouillon / bruine bonensoep

Materiaal

Werkwijze

Waar moet je op letten?

500 gr bruine bonen (bonen uit blik hoeven niet geweekt te worden)

2 1/4 liter water

10 gr zout

500 gr uien

60 gr margarine

laurierblad

peperkorrels

50 gr mager rookspek

300 gr krabbetjes (vleesresten)

1 bosje selderij

aroma

peper

snelkookpan

1 Was de bonen en laat ze met water en het zout 12 à 24 uur weken.
2 Pel de uien en snipper ze.
3 Maak de margarine in de snelkookpan heet en bak de uien in ca. 3 minuten lichtbruin. Houd het vuur hoog.
4 Voeg de bonen met het weekwater, het laurierblad, de peperkorrels, het spek en de krabbetjes toe. Bak zachtjes.
5 Breng dit mengsel aan de kook met het deksel los op de pan.
6 Draai het vuur hoog en sluit de pan.
7 Druk de drukregelaar op de pan als er duidelijk stoom ontsnapt. Stoom is als een pluim te zien. Druk stevig aan, anders komt de pan niet onder druk.
8 Laat het vuur hoog staan. De pan gaat sissen, stoom ontsnapt onder de drukregelaar. Kooktijd 15 minuten, als de pan duidelijk sist. Pan moet blijven sissen. Gebruik een kookwekker.
9 Haal dan de pan van het vuur. Pak de pan met beide handen vast.
10 Laat de pan afkoelen in een bak koud water of onder een lopende koude kraan. Afgekoelde pan sist niet meer.
11 Verwijder na 1 minuut de drukregelaar.
12 Haal het spek en het vlees uit de pan en schenk het vocht af. Gooi het vocht niet weg.
13 Stamp de massa fijn en verdun het met het vocht.
14 Snijd de selderij fijn en voeg het toe.
15 Laat de soep nog 15 minuten doorkoken en maak hem op smaak met zout en peper. Hoeft niet onder druk.
16 Haal het vlees van de krabbetjes en snijd het klein.
17 Voeg vlees en kleingesneden spek toe aan de soep.
18 Schep de soep in 4 kommen.
Het resultaat: Bruine bonensoep

- is niet te zout

- is stevig gevuld

- is heet.