Braden / gehaktbal

<<

Techniek:

  braden van vlees

Wat maak je:

  gehaktbal (voor 2 personen)

Hoe lang duurt het:

  ±30 minuten

Kernwoorden: braden , ingrediënten

Observatieformulier : Braden / gehaktbal

Materiaal

Werkwijze

Waar moet je op letten?

2 lepels paneermeel of

2 beschuiten

2 eetlepels melk

1 eetlepel losgeklopt ei

2 theelepels zout

peper

nootmuskaat

150 gr gehakt

40 gr margarine

1 dl water

justablet of tomatenpuree

1 Vermeng de verkruimelde beschuiten of het paneermeel met het zout, de peper, de nootmuskaat en het ei.
2 Voeg de melk toe.
3 Meng het gehakt er met een vork goed doorheen. Meng alles zo lang door elkaar dat van de beschuit of het paneermeel niets meer te zien is.
4 Vorm hiervan 2 gladde ballen. Druk de ballen stevig aan en werk de scheurtjes weg.
5 Verwarm de margarine in de braadpan tot het schuim begint weg te trekken.
6 Leg de ballen gehakt in de hete margarine en schroei ze aan alle kanten dicht. Keer de ballen pas voorzichtig als een korstje is gevormd.
7 Bak de ballen voorzichtig lichtbruin.
8 Draai het vuur laag, voeg 2 eetlepels water bij het gehakt en sluit de pan.
9 Laat de ballen in 20 minuten zachtjes nabraden. Keer de ballen halverwege de tijd.
10 Leg de gehaktballen op een verwarmd schaaltje.
11 Giet zoveel water bij de jus dat al het bezinksel oplost. Voeg ter verbetering van de kleur en de smaak eventueel wat tomatenpuree of een gedeelte van een justablet toe.
12 Schenk 1 eetlepel jus over het vlees en geef de overige jus er apart bij.
Het resultaat: Gehaktbal

- is lichtbruin van kleur

- is gaar

- is niet te zout.