Braden / varkensfilet (BBL)

<<

Techniek:

  braden van groot vlees

Wat maak je:

  varkensfilet

Hoe lang duurt het:

  ±30 minuten (+ 35 minuten braadtijd)

Kernwoorden: braden , ingrediënten

Observatieformulier : Braden / varkensfilet (BBL)

Materiaal

Werkwijze

Waar moet je op letten?

1 groene paprika

8 zwarte olijven

sjalotje

1 teentje knoflook

1 theelepel tijm

1 theelepel oregano

16 eetlepels (olijf)olie

1 stuk varkensfilet van 500 gr

rollade

touw

aluminiumfolie

staafmixer met hakmolen


1 Was de paprika en halveer hem.

Groene paprika heeft een pittige smaak, hij is onrijp. De gele en de rode paprika smaken iets zoeter en zijn rijp.
2 Verwijder de zaadlijsten.
3 Hak de paprika fijn. Gebruik de hakmolen van de staafmixer.
4 Ontpit de olijven en hak ze grof.
5 Pel de sjalot en snipper hem.
6 Pel de knoflook en pers hem uit.
7 Meng in een kom gehakte paprika, olijven, sjalotje, tijm, knoflook, oregano en 4 eetlepels olie.
8 Snijd de varkensfilet overdwars open, maar laat de helften met een randje van 1 cm aan elkaar zitten.
9 Verdeel het paprikamengsel over de filet.
10 Bind de filet dicht met het rolladetouw.
11 Verhit in een braadpan 8 eetlepels olie. Pas op! Olie is snel heet en schuimt niet.
12 Bak hierin het vlees snel rondom bruin. Keer of bedruip het vlees regelmatig.
13 Draai het vuur laag en voeg de rest van de olie toe. Sluit de pan en voeg geen vocht toe.
14 Braad de rollade in 35 minuten bijna gaar. Zorg dat de olie op temperatuur blijft. Controleer of het vlees gaar is door met een vleesvork zeer diep in het vlees te prikken. Het vleesvocht mag niet rood zijn.
15 Haal het vlees uit de pan en laat het vlees onder aluminiumfolie 10 minuten staan.
16 Verwijder het rolladetouw.
Het resultaat: Varkensfilet

- is lichtbruin van kleur

- is gaar

- is niet te zout.