Friteuse

<<

Techniek:

de friteuse gebruiken

Wat maak je:

aardappelkroketten voor 25 personen

Hoe lang duurt het:

50 minuten

Kernwoorden: n.v.t.

Observatieformulier : Friteuse

Materiaal

Werkwijze

Waar moet je op letten?

friteuse gevuld met vloeibaar frituurvet

aardappelschilmesjes

pureestamper

litermaat

spuitzak zonder mondstuk

platte schaal

diep bord

2 platte borden

snijplank

2 vorken

opdienschalen

vergiet

keukenpapier

4 kg aardappels

water

4 dl melk

4 eieren

4 eetlepels water

1/2 bosje peterselie

paneermeel

zout en peper



1 Schil, ontpit en was de aardappels.  
2 Kook de aardappels gaar. Dit kan eventueel in de steamer.
3 Was de peterselie en hak deze fijn.  
4 Doe de gare aardappelen in een grote bak en stamp ze tot puree.  
5 Voeg scheutje voor scheutje de melk toe en roer tot een mooie, stevige puree ontstaat. Je hebt niet altijd alle melk nodig, giet het dus nooit in één keer bij de aardappels.
6 Schep de gehakte peterselie, zout en peper door de puree.  
7 Laat de puree afkoelen. Koude puree is steviger.
8 Klop de eieren met 4 eetlepels water los in een platte schaal.  
9 Strooi op een diep bord een laag paneermeel.
10 Stel de friteuse in op 175°C.
11 Schep de afgekoelde puree in een spuitzak zonder mondstuk.
12 Spuit op een snijplank lange repen aardappelpuree. Zie illustratie
13 Snijd de rollen aardappelpuree in stukken van 7-8 cm lengte.  
14 Rol een stukje puree door het losgeklopte ei. Gebruik eventueel 2 vorken en rol voorzichtig. Was je handen.
15 Rol het daarna door het paneermeel. Alle puree is bedekt.
16 Leg de kroket op een schaal.  
17 Herhaal deze handelingen totdat alle puree op is. Was na afloop je handen.
18 Bak de kroketten met maximaal 8 tegelijk in de friteuse tot ze goudbruin zijn.  
19 Zet een vergiet klaar met daarin een laag keukenpapier.
20 Haal de kroketten uit de friteuse en leg ze in de vergiet op het keukenpapier. Schud de kroketten voorzichtig uit het frituurmandje, of gebruik een vleestang.
21 Dien de kroketten op in schalen. Haal eventueel gemorst vet weg met een stukje keukenpapier.