Frituren / patates frites

<<

Techniek:

  frituren

Wat maak je:

  patates frites (voor 1 persoon)

Hoe lang duurt het:

  ±35 minuten

Kernwoorden: ingrediënten

Observatieformulier : Frituren / patates frites

Materiaal

Werkwijze

Waar moet je op letten?

2 grote, vastkokende aardappelen (150 gr)

zout

frituurolie

1 Schil en pit de aardappelen en leg ze onder water. Dit is tegen verkleuren.
2 Was de aardappelen.  
3 Snijd ze in 1 cm dikke plakken. Je kunt ook een fritessnijder gebruiken.
4 Snijd de plakken in 1 cm dikke repen.  
5 Verhit de frituurolie tot er een witte damp vanaf komt (175ºC). Je kunt ook controleren met de achterkant van een houten lepel. Er moeten nu kleine belletjes rond het hout komen.
6 Maak de frites goed droog met een schone theedoek.  
7 Doe de frites in het frituurmandje. Vul een frituurpan nooit voor meer dan de helft of kijk goed naar het niveau streepje, de pan mag niet te vol, maar zeker ook niet te leeg zijn.
8 Hang het mandje in de frituurolie en bak ze in 5 minuten bijna gaar.  
9 Laat ze even uitlekken.  
10 Verhit in deze tijd de frituurolie tot er een blauwe damp vanaf komt (180ºC).  
11 Frituur de frites nu snel bruin. Haal de frites met het mandje of de spaan uit de olie als de olie over de rand dreigt te bruisen.
12 Laat de frites uitlekken in een vergiet met een stuk keukenpapier.  
13 Doe ze in een schaal en strooi er wat zout over.  
Het resultaat: Patates frites  
 

- zijn mooi bruin van kleur

- zijn niet te vet

- zijn gaar

- zijn warm.