Gratineren / aardappelen

<<

Techniek:

  gratineren

Wat maak je:

  gegratineerde aardappelen (voor 2 personen)

Hoe lang duurt het:

  ±60 minuten

Kernwoorden: gratineren , ingrediënten

Observatieformulier : Gratineren / aardappelen

Materiaal

Werkwijze

Waar moet je op letten?

400 gr aardappelen

3 eetlepels ei

1 dl melk

50 gr geraspte kaas

1/4 theelepel zout

25 gr margarine

zout, peper, nootmuskaat

1 Verwarm de oven voor op 200ºC.
2 Schil en pit de aardappelen.
3 Zet ze onder water weg. Dit is tegen verkleuren.
4 Klop het ei los met de melk en roer de helft van de kaas erdoor.
5 Voeg het zout, iets peper en iets nootmuskaat toe.
6 Vet een ovenvaste schotel ruim met margarine in. Gebruik hiervoor een boterkwastje of een stuk keukenpapier.
7 Was de aardappelen en maak ze droog.
8 Snijd ze in zeer dunne plakken en leg ze in de schotel. Zorg dat de bovenkant van het gerecht glad is.
9 Schenk het eimengsel erover.
10 Bestrooi de bovenkant met de rest van de kaas.
11 Verdeel de margarine in klontjes erover. Je kunt ook vloeibare boter nemen.
12 Zet de schotel iets onder het midden in de oven. Het midden van het gerecht staat in het midden van de oven.
13 Laat de aardappelen in 40 minuten gaar en bruin worden. Pas op voor verbranden.
Het resultaat: Gegratineerde aardappels

- zijn niet te zout

- zijn goudbruin van kleur

- zijn gaar

- zijn niet verbrand.