Heteluchtoven

<<

Techniek:

  de heteluchtoven gebruiken

Wat maak je:

  türbanli elma (appels met schuimkop) voor 25 personen

Hoe lang duurt het:

  70 minuten

Kernwoorden: n.v.t.

Observatieformulier : Heteluchtoven

Materiaal

Werkwijze

Waar moet je op letten?

heteluchtoven

snijplanken

aardappel

schilmesjes

hakmes of koksmes

boterkwastje

eischeider

appelboor

2 braadsledes

aluminiumfolie

schuimspaan

ovenhandschoenen

mixer

beslagkom

spuitzak met rozet-mondstuk

opdienschalen

keukenpapier

25 appels (bijvoorbeeld Jonagold)

300 gram suiker

300 gram amandelen

300 gram rozijnen

1 eetlepel kaneel

1 eetlepel piment

20 gram vanillesuiker

8 eieren

boter om in te vetten

1 Verwarm de oven voor op 220°C.
2 Schil de appels.
3 Verwijder de klokhuizen met een appelboor. Boor recht in de appel, dan is deze makkelijker te vullen.
4 Zet de appels in een hoge braadslede.
5 Strooi de helft van de suiker over de appels.
6 Vul de braadslede met water, tot de appels half onder water staan.
7 Dek de braadslede af met aluminiumfolie. De meest glimmende kant van de folie moet naar buiten toe gericht zijn.
8 Zet de braadslede in het midden van de oven. Het hart van het product moet in het midden van de oven.
9 Laat de appels 35 minuten in de oven staan.
10 Hak ondertussen de amandelen fijn met het hakmes of een koksmes.
11 Meng in een beslagkom de gehakte amandelen, rozijnen, de rest van de suiker, kaneel, piment en vanillesuiker door elkaar.
12 Splits de eieren, gebruik alleen het eiwit. Gebruik een eischeider (zie illustratie). Er mag geen eigeel bij het eiwit komen, scheid daarom ieder ei apart boven een bakje. Gebruik het eigeel voor bijvoorbeeld een omelet.
13 Beboter de andere braadslede. Hierdoor bakken de appels niet aan.
14 Haal de braadslede met de appels uit de oven. Bewaar wat van het vocht dat uit de appels is gekomen.
15 Zet de grill van de oven aan.
16 Schep met een schuimspaan de appels uit het vocht en zet ze in de beboterde braadslede. Voorzichtig: de appels zijn zacht geworden en kunnen gemakkelijk uit elkaar vallen.
17 Vul de appels met het amandelmengsel.
18 Klop in een beslagkom de eiwitten half stijf met de mixer. De beslagkom en de kloppers van de mixers moeten vetvrij zijn. Was daarom eerst alles af met heet water en afwasmiddel. Droog alles goed af.
19 Voeg 3 eetlepels van het vocht dat uit de appels is gekomen aan de eiwitten toe. Dit vocht moet afgekoeld zijn.
20 Klop de eiwitten stijf. Eiwit is stijf als je de beslagkom ondersteboven kunt houden zonder dat het eiwit eruit loopt.
21 Schep het stijfgeklopte eiwit in een spuitzak met rozet-mondstuk.
22 Spuit op iedere appel een rozet eiwitschuim.
23 Zet de braadslede in het midden van de oven onder de grill.
24 Laat de schuimrozetten goudbruin worden. Controleer regelmatig of de kleur goed is.
25 Schakel de grill uit.
26 Schep de appels voorzichtig uit de braadslede en leg ze op een opdienschaal. Haal eventueel gemorst vocht weg met een stukje keukenpapier.