Inzetmethode

<<

Techniek:

  serveren van een gerecht volgens de inzetmethode

Toepassing:

  een dagmenu serveren in een eetcafĂ©

Kernwoorden: n.v.t.

Observatieformulier : Inzetmethode

Materiaal

Werkwijze

Waar moet je op letten?

diendoek

te serveren borden

te serveren schalen

1 Maak de volledige mise-en-place. De mise- en- place bestaat uit de vaste attributen die op tafel staan: een tafellaken of placemat, servet, bestek, water- en wijnglazen, peper en zout, en eventueel een vaasje bloemen en een asbak.
2 Neem de bestelling van het drankje en het menu op.  

Bovenhandse methode

3 Schenk het drankje in het daarvoor bestemde glas en serveer dit meteen. Het drankje wordt direct na de bestelling op een dienblad naar de gast gebracht. Het gerecht wordt naar de gast gebracht als het gereed is.
4 Doe de diendoek over de linkerarm of houd deze in je linkerhand. De diendoek beschermt je kleding en houdt de hitte van schalen en borden tegen.
5 Kies een draagmethode: de bovenhandse methode of de onderhandse methode Zie illustraties
6 Draag het te serveren gerecht naar de tafel.  
7 Neem het te serveren gerecht uit de linkerhand in de rechterhand. De linkerhand is de dragende hand, de rechterhand de serverende hand. Werk zo geruisloos mogelijk.

Onderhandse methode

8 Zet het gerecht via de rechterkant van de gast voor hem op tafel.  
9 Gerechten die links van de gast moeten staan, serveer je langs de linkerzijde van de gast. Bijvoorbeeld brood of een schaaltje salade.
Serveren van schalen:
10 Plaats de schalen links boven het couvert, met de grepen van het oplegbestek naar de gast toe.
Houd de afstand tussen de schalen en het bord zo klein mogelijk, de gast kan dan gemakkelijk de gerechten opscheppen.
11 Breng zoveel mogelijk schalen tegelijk naar de tafel. Schalen mogen echter niet gestapeld worden.
Serveren van borden:
12 Zet het bord recht voor de gast neer.
Zet het bord ongeveer 1 cm van de rand van de tafel. Het vlees ligt middenvoor (aan de kant van de gast), de aardappelen linksboven, de groenten rechtsboven.