Koffie en thee presenteren

<<

Techniek:

  presenteren van koffie en thee

Toepassing:

  koffieservice tijdens een vergadering voor 15 personen

Kernwoorden: uitserveren

Observatieformulier : Koffie en thee presenteren

Materiaal

Werkwijze

Waar moet je op letten?

15 kopjes en schoteltjes

15 koffielepeltjes

3 melkkannetjes

3 suikerpotjes / zoetjes

5 thermoskannen voor koffie

5 thermoskannen voor thee

dienblad of serveerwagen

3 karaffen met koud water

15 waterglazen

1 Zet koffie en thee. Zorg steeds voor verse koffie en thee. Vraag vooraf of er speciale wensen zijn voor een soort thee.
Je kunt ook heet water serveren en een kistje met verschillende smaken thee presenteren.
2 Zet de kopjes, schoteltjes en lepeltjes op een dienblad of op de serveerwagen. Leg eventueel koekjes op een schaaltje.
3 Zet suiker / zoetjes en koffieroom op tafel.  
4 Zet de karaffen met vers koud water en de glazen op een dienblad op tafel.
5 Schenk de koffie en de thee in. Als je op een dienblad serveert, doe je dit in de keuken. Als je de serveerwagen gebruikt,
schenk je de koffie en thee tijdens de vergadering uit de thermoskannen vanaf de serveerwagen in.
Zorg dat je zo precies mogelijk op de gevraagde tijd binnenkomt en klop voordat je naar binnen gaat.
Zorg bij het dragen dat het dienblad zoveel mogelijk in evenwicht is. De zwaarste kant van het dienblad
is zo dicht mogelijk tegen het lichaam aan.
6 Serveer het kopje aan de rechterkant van de gast. Serveer onopvallend, zo geruisloos mogelijk en nooit voor de gast langs.
Let op de papieren die op tafel liggen als je de kopjes of de thermoskannen neerzet.
Neem geen deel aan het gesprek, tenzij het nadrukkelijk wordt gevraagd.
7 Zet het kopje zo neer, dat het oortje naar rechts wijst. Het lepeltje ligt achter het kopje, met de steel naar rechts.
8 Verlaat de vergaderkamer zo geruisloos mogelijk.  
9 Ruim na de vergadering alles netjes op en maak de vergadertafel schoon.
10 Breng alles terug in de staat waarin je het hebt gevonden.