Koken / aardappels

<<

Techniek:

  koken van aardappels en vaste groente

Wat maak je:

  gekookte aardappels (voor 2 personen)

Hoe lang duurt het:

  ±30 minuten

Kernwoorden: ingrediënten , koken

Observatieformulier : Koken / aardappels

Materiaal

Werkwijze

Waar moet je op letten?

250 gram aardappels
1 gr zout
1 Schil en ontpit de aardappels. Schil dun en schrap nieuwe aardappels.
2 Was de aardappels goed. Zet de aardappels onder koud water weg als je niet direct gaat koken, ze worden dan niet bruin.
3 Snijd de aardappels eventueel doormidden. Ze hebben nu allemaal dezelfde kooktijd.
4 Doe zoveel water in de pan, dat de aardappels deels onder water staan. Neem niet meer water dan strikt noodzakelijk is.
5 Voeg zout en aardappels toe.  
6 Doe het deksel op de pan. Zorg dat de pan goed gesloten is.
7 Breng het geheel weer aan de kook en zet de warmtebron daarna laag.  
8 Laat de aardappels ongeveer 25 minuten zachtjes doorkoken.  
9 Prik in de aardappels met een vork om te voelen of ze gaar zijn. De vork moet er gemakkelijk doorheen gaan.
10 Giet de resterende hoeveelheid water van de aardappels.  
11 Stoom de aardappels nog even droog. Schud de aardappels nog even om, ze worden nu 'bloemig'. Zet de pan nog enkele seconden op de warme hittebron.
Het resultaat: Aardappels  
 
  • zijn in gelijke stukken gesneden
  • zijn 'bloemig'
  • zijn niet aangebrand
  • zijn gaar
  • zijn heet.