Koken / gevulde eieren (BBL)

<<

Techniek:

  koken en vullen van eieren

Wat maak je:

  gevulde eieren (4 personen)

Hoe lang duurt het:

  ±30 minuten

Kernwoorden: ingrediënten

Observatieformulier : Koken / gevulde eieren (BBL)

Materiaal

Werkwijze

Waar moet je op letten?

4 eieren

4 slablaadjes

40 gr margarine

4 theelepels mayonaise

zout en peper

(voor zalmboter) 

60 gr zalm

(voor kerrieboter)

2 theelepels kerriepoeder

(voor tomatenboter) 

4 theelepels tomatenketchup

(voor mosterdboter)

2 theelepels mosterd

(voor kaasboter)

60 gr geraspte kaas

1 Breng een pan met ruim water aan de kook. Eieren moeten tijdens het koken onder water staan.
2 Prik met een eierprikker een gaatje in de eieren. Prik aan de stompe kant.
3 Kook de eieren in 10 minuten hard. De kooktijd gaat in als het water kookt.
4 Houd ze na 10 minuten onder koud stromend water en pel de eieren.
5 Was de slablaadjes, haal de nerf eruit en laat ze uitlekken.
6 Snijd de eieren in de lengte door midden.
7 Haal voorzichtig de eidooiers uit de halve eieren. Gebruik hiervoor een theelepeltje.
8 Prak de eidooiers in een kommetje fijn.
9 Kies de ingrediënten voor de botervulling die je wilt maken en prak deze door de eidooier.
10 Doe de vulling in een spuitzak met grove spuitmond en vul hiermee de eieren.
11 Garneer de eieren. Garneer zalmboter met paprikapoeder, garneer kerrieboter met kerrie, garneer tomatenboter met tomatenketchup, garneer mosterdboter met mosterd, garneer kaasboter met peterselie.
12 Leg de slablaadjes op een bord en leg hierop de eieren. Als de eieren wiebelen kun je eventueel aan de onderkant een klein stukje afsnijden.
Het resultaat: Gevulde eieren

- zijn koud

- staan stevig

- zijn allemaal even groot.