Koken / postelein

<<

Techniek:

  koken van slinkgroente

Wat maak je:

  postelein (voor 2 personen)

Hoe lang duurt het:

  ±25 minuten

Kernwoorden: ingrediënten , koken

Observatieformulier : Koken / postelein

Materiaal

Werkwijze

Waar moet je op letten?

350 à 400 gr verse postelein

3 gr zout

1/2 eetlepel margarine

1/4 eetlepel wijnazijn

1 eetlepel crème fraîche

1/2 eetlepel aardappelmeel

1 Haal de worteltjes en de lelijke blaadjes van de postelein af.
2 Was de groente met veel koud water. Zorg dat de blaadjes niet kneuzen.
3 Laat deze goed uitlekken in een vergiet.
4 Snijd de postelein in grove stukken.
5 Zet de groente op met aanhangend water, de wijnazijn en de margarine. Gebruik geen extra water.
6 Doe een deksel op de pan.
7 Breng de groente snel aan de kook. Hoog vuur.
8 Kook de postelein in 10 minuten bijna gaar.
9 Voeg de crème fraîche toe en laat de postelein in nog 5 minuten verder gaar stoven. Crème fraîche is een soort room die in warme gerechten gebruikt kan worden.
10 Breng het geheel op smaak met zout.
11 Als de groente nog te vochtig is, maak dan met 1/2 eetlepel aardappelmeel en een beetje koud water een glad papje.
12 Giet dit papje al roerende bij de zachtkokende groente.
13 Blijf roeren tot het vocht gebonden is.
14 Vul een dekschaaltje met de postelein.
Het resultaat: Postelein

- is niet te zout

- is niet te waterig

- is net gaar

- is heet.