Koken / rode kool (BBL)

<<

Techniek:

  koken van vaste groente

Wat maak je:

  gekookte rode kool (voor 2 personen)

Hoe lang duurt het:

  ±30 minuten

Kernwoorden: ingrediënten , koken

Observatieformulier : Koken / rode kool (BBL)

Materiaal

Werkwijze

Waar moet je op letten?

500 gr rode kool

1 gr zout

1 klein laurierblad

1 theelepel suiker

1 kruidnagel

1 moesappel (goudreinet)

1/2 eetlepel margarine

1/2 eetlepel azijn

1/2 eetlepel aardappelmeel

1 eetlepel water

1 Haal de buitenste bladeren van de rode kool weg en verwijder de grove stronk.
2 Was de rode kool en rasp deze met een grove rasp.
3 Breng 2 dl water in een pan aan de kook. Neem niet meer water dan strikt noodzakelijk is.
4 Voeg de kool, zout, laurierblad, suiker en kruidnagel toe. Steek de kruidnagel in het laurierblad.
5 Doe het deksel op de pan. Zorg dat de pan goed gesloten is.
6 Breng het geheel weer aan de kook en zet het vuur daarna laag.
7 Laat de kool ongeveer 20 minuten zachtjes doorkoken.
8 Schil de appel, snijd hem in vieren en haal het klokhuis eruit.
9 Rasp de appel met een grove rasp.
10 Kook de appel de laatste 5 minuten met de kool mee. Doe de geraspte appel bij de groente.
11 Haal de kruidnagel en het laurierblad uit de kool en roer de margarine en de azijn door de groente.
12 Meng het aardappelmeel met een eetlepel water.
13 Giet dit mengsel al roerende bij het kookvocht. Roer het mengsel eerst nog even goed door.
14 Laat de groente nog even doorkoken.
Het resultaat: Rode kool

- heeft een zachtrode kleur

- is gaar

- is heet.