Koken / spinazie (BBL)

<<

Techniek:

koken van slinkgroente

Wat maak je:

spinazie (voor 2 personen)

Hoe lang duurt het:

±15 minuten

Kernwoorden: ingrediënten , koken

Observatieformulier : Koken / spinazie (BBL)

Materiaal

Werkwijze

Waar moet je op letten?

350 à 400 gr verse bladspinazie

3 gr zout

1/2 beschuit of 1 eetlepel paneermeel

5 gr margarine

1/4 dl melk

1 Zoek de spinazie uit. Haal de scherpe zaadhulsjes en lelijke blaadjes er uit.
2 Was de spinazie met veel koud water in een grote bak of emmer. Zorg dat de blaadjes niet kneuzen. Het waswater mag niet groen worden. Was 2 à 3 keer. Gebruik ruim water. Al het zand moet verwijderd zijn.
3 Leg de spinazie in een vergiet.
4 Zet de groente op met aanhangend water. Gebruik geen extra water.
5 Doe een deksel op de pan.
6 Breng de groente snel aan de kook. Hoog vuur.
7 Keer de spinazie éénmaal om. Gebruik hiervoor een schuimspaan.
8 Voeg zout toe.
9 Kook de spinazie gaar. Jonge spinazie (juni) ± 6 minuten en oude spinazie (juli en augustus) ±12 minuten.
10 Laat de spinazie uitlekken in een vergiet.
11 Doe de groente terug in de pan en verwarm het geheel weer.
12 Voeg melk, margarine, paneermeel of beschuitkruim toe.
13 Vul een dekschaal met de spinazie. Garneer eventueel met plakjes hardgekookt ei.
Het resultaat: Spinazie

- is niet te zout

- is niet te waterig

- is net gaar

- is heet.