Kookdeeg (BBL)

<<

Techniek:

  kookdeeg

Wat maak je:

  soezen (voor 1 persoon)

Hoe lang duurt het:

  ±30 minuten

Kernwoorden: ingrediënten , kookdeeg

Observatieformulier : Kookdeeg (BBL)

Materiaal

Werkwijze

Waar moet je op letten?

1 dl water (of melk)

1 gr zout

50 gr margarine of boter

50 gr bloem

2 eieren

1 Oven voorverwarmen op 220ºC.  
2 Zeef de bloem. Bloem wordt fijn verdeeld.
3 Snijd de boter in stukken.  
4 Breng water, boter en zout snel aan de kook.  
5 Neem de pan van het vuur.  
6 Voeg alle bloem ineens toe.  
7 Roer alles glad. Zorg ervoor dat er geen klontjes ontstaan. Roer niet te lang, anders verdampt er te veel water.
8 Zet de pan terug op het vuur en laat de bloem enigszins gaar worden. Te zien aan de korrelige structuur op de bodem.
9 Roer tot het deeg een samenhangende bal is.  
10 Neem de pan van het vuur.  
11 Laat het deeg flink afkoelen.  
12 Roer de eieren er krachtig één voor één door. Voeg het volgende ei pas toe nadat het eerste helemaal door de massa is opgenomen.
13 Roer zo lang tot het deeg glanst en in stukken van de lepel valt.  
14 Leg een vel bakpapier op de bakplaat. Schud met je hand wat waterdruppels op de bakplaat.  
15 Spuit of vorm met 2 lepels de soezen op de bakplaat. Maak de bergjes deeg even groot. Houd voldoende afstand tussen de soezen.
16 Bak de soezen de eerste 10 minuten op 220ºC, oven daarna temperen tot 200ºC. Open de ovendeur de eerste helft van de baktijd niet.
17 Controleer op gaarheid. Soezen zijn gaar als ze licht aanvoelen en overal goudgeel zijn.
18 Laat de soezen uitdampen.  
19 Vul de soezen met slagroom of banketbakkersroom. Soezen moeten koud zijn als je ze gaat vullen.
20 Strooi er poedersuiker over.  
Het resultaat: Soezen  
 
  • zijn licht en luchtig
  • zijn goudgeel van kleur (ook in de kieren)
  • zijn bol en goed uitgerezen
  • zijn zacht.