Kookketel

<<

Techniek:

  de kookketel gebruiken

Wat maak je:

  chorba (heldere Marokkaanse groentesoep) voor 100 personen

Hoe lang duurt het:

  100 minuten

Kernwoorden: koken

Observatieformulier : Kookketel

Materiaal

Werkwijze

Waar moet je op letten?

kookketel

snijplanken

koksmessen

aardappelschilmesje

grote pan

kantelbare braadslede

grote pollepel

100 soepkoppen

soeplepel

keukenpapier

4 stronken bleekselderij

2 kg geschrapte worteltjes

2 kg prei

2 kg uien

2 kg tomaten

2 kg runderschenkel

4 dl olijfolie

16 liter water

peper en zout

4 bosjes peterselie

4 bosjes bladselderij

5 pakjes saffraan


1 Was de bleekselderij en de worteltjes.
2 Snijd deze groenten zeer fijn.
3 Snijd de prei in dunne ringen en was deze in ruim water.
4 Maak de uien schoon en snipper deze.
5 Ontvel de tomaten. Kruis de tomaten in met een aardappelschilmesje. Leg ze 5 tellen in een pan kokend water en trek daarna de velletjes los.
6 Verhit de olijfolie in de kantelbare braadslede.
7 Bak hierin de schenkel aan beide zijden in 20 minuten bruin.
8 Doe de schenkel in de kookketel.
9 Voeg de gesneden groenten en de saffraan toe.
10 Roer alles door elkaar en zet de temperatuur van de kookketel op 100°C. Kijk in de gebruiksaanwijzing van de kookketel voor het instellen van de temperatuur.
11 Voeg 16 liter water toe en sluit de kookketel.
12 Breng de soep aan de kook en laat alles in 20 minuten gaar worden. Als de soep te hard kookt, zet je de temperatuur van de kookketel lager.
13 Was de peterselie en bladselderij en hak deze fijn. Zie illustraties
14 Meng de gehakte peterselie en bladselderij door elkaar in een kom.
15 Haal de runderschenkel uit de soep.
16 Breng de soep op smaak met peper en zout.
17 Schakel de kookketel uit.
18 Zet 100 soepkoppen klaar op dienbladen of op een serveerwagen. Verwarm de soepkoppen voor in de oven. De dienbladen mogen niet te zwaar worden. Haal eventueel gemorste soep weg met een stukje keukenpapier.
19 Verdeel de soep over de soepkoppen.
20 Bestrooi iedere kom soep met een beetje mengsel van gehakte peterselie en bladselderij.
21 Dien de soep op.