Marineren

<<

Techniek:

  marineren

Wat maak je:

  kipsaté met pindasaus (voor 2 personen)

Hoe lang duurt het:

  ±25 minuten (+ 2 uur marineren)

Kernwoorden: n.v.t.

Observatieformulier : Marineren

Materiaal

Werkwijze

Waar moet je op letten?

200 gr kipfilet

25 gr margarine

1 eetlepel ketjap manis

1/2 eetlepel citroensap

2 theelepels bruine suiker

mespunt zout

1 teentje knoflook

1/2 sjalotje

1/2 theelepel sambal oelek

75 gr pindakaas

Extra nodig:

1 koekenpan

satéstokjes

1 Snijd de kipfilet in kleine stukjes. Stukjes zijn ongeveer 3 cm groot.
2 Smelt 1 eetlepel margarine in een koekenpan en giet het in een kom.  
3 Roer hier 1/2 eetl. ketjap, het citroensap, wat bruine suiker en het zout door.  
4 Pers er 1/2 teentje knoflook boven uit.  
5 Meng er de kipstukjes door en laat het 2 uur in de koelkast staan. Dek de kom af met folie.
6 Snijd intussen 1/2 sjalotje en 1/2 teentje knoflook heel fijn.  
7 Smelt in een koekenpan 1/2 eetlepel margarine op laag vuur en bak hierin het sjalotje en de knoflook zachtjes 2 minuten.  
8 Doe er een mespunt bruine suiker, 1/2 theelepel sambal, 1 theelepel ketjap en een mespunt zout bij.  
9 Bak dit geheel nog 2 minuten.  
10 Roer er 1 dl heet water en de pindakaas door. Roer dit tot een gladde saus.
11 Smelt in een andere koekenpan 1/2 eetlepel margarine.  
12 Haal de kipstukjes uit het marinadevocht. Gebruik een schuimspaan.
13 Doe ze in de koekenpan, maak ze van elkaar los en bak ze tot ze lichtbruin zijn.  
14 Giet er af en toe een eetlepel van de marinade bij. Houd 2 eetlepels marinade achter.
15 Bak het vlees in 5 minuten op een laag vuur helemaal gaar.  
16 Laat de kipstukjes afkoelen en rijg ze dan aan satéstokjes.  
17 Giet de achtergehouden marinade in de koekenpan, leg de satéstokjes erin en verwarm ze 2 minuten.  
18 Verwarm ook de pindasaus nog 1 minuut door.  
19 Leg de satéstokjes op een bord en giet er wat hete pindasaus erover. Serveer de rest van de saus er in een juskom apart bij.
Het resultaat: Kipsaté met pindasaus  
 
  • heeft gaar vlees
  • heeft een saus van de juiste dikte
  • is heet.