Presenteermethode

<<

Techniek:

  serveren van hapjes en drankjes volgens de presenteermethode

Toepassing:

  een receptie bij bijvoorbeeld een bruiloft

Kernwoorden: uitserveren , diendoek

Observatieformulier : Presenteermethode

Materiaal

Werkwijze

Waar moet je op letten?

dienbladen met koffie en gebak

dranken op een dienblad

hapjes op schalen

diendoek

schone asbakken

1 Verdeel de tafels en stoelen over de zaal en plaats ook een aantal stoelen langs de kant. De stoelen aan de kant zijn bedoeld voor mensen die niet zo lang kunnen staan.
2 Zet de tafel voor het bruidspaar op een handige plek, zorg ook voor een tafel waarop cadeaus kunnen staan. Het bruidspaar moet bereikbaar zijn.
3 Maak de tafels gereed: zorg voor kleedjes, bloemversieringen, suiker en koffieroom.
4 Zet een tafeltje voor het receptieboek bij de ingang van de zaal of net buiten de zaal. ­Vergeet niet om er een pen bij te leggen.
5 Spreek af wie het bruidspaar bedient en verdeel de zaal in 'wijken'. Dit is nodig om alle gasten goed te kunnen bedienen.
6 Serveer koffie en gebak: presenteer het dienblad aan de linkerkant van de gast, deze pakt zijn eigen koffie en gebak.
7 Bedien gasten direct bij binnenkomst. Ook gasten die later binnenkomen moeten van koffie en gebak voorzien worden.
8 Haal de gebruikte kopjes en schoteltjes van de tafels. Neem ook de suiker en koffieroom mee, als er geen nieuwe gasten meer bijkomen.
9 Serveer de drankjes. Houd het dienblad op de linkerhand en de onderarm en presenteer aan de linkerzijde van de gast. Laat de gast zichzelf bedienen.
10 Zet schaaltjes met zoutjes en pinda's op de tafels.
11 Serveer de hapjes. Houd de schaal op de linkerhand en onderarm en presenteer de hapjes aan de linkerzijde van de gast. Let erop dat je geen gasten vergeet. De schalen kunnen voorzien zijn van cocktailprikkers, papieren servetten en eventueel mosterd.
12 Draag bij het serveren van warme hapjes een diendoek over je arm. De diendoek beschermt je kleding en houdt de hitte van schalen tegen.
13 Haal regelmatig de gebruikte glazen van de tafels. Gebruik altijd een dienblad.