Smoren / tjaptjoi (BBL)

<<

Techniek:

  schoonmaken, snijden en smoren van groente

Wat maak je:

  tjaptjoi (voor 2 personen)

Hoe lang duurt het:

  ±20 minuten

Kernwoorden: ingrediënten , smoren

Observatieformulier : Smoren / tjaptjoi (BBL)

Materiaal

Werkwijze

Waar moet je op letten?

15 gr margarine

25 gr winterwortel

50 gr prei

1/2 ui

1/8 paprika

50 gr peultjes

50 gr Chinese kool

50 gr champignons

1/2 losgeklopt ei (3 eetlepels)

1/2 eetlepel ketjap

peper

zout

50 gr taugé

3 takjes grofgehakte selderijgroen

1 Snijd de wortel in plakjes. Verwijder de uiteinden en schrap de wortel.
2 Snijd de prei in dunne ringen. Verwijder het wortelstukje en de buitenste bladeren.
3 Snipper de ui. Schil de ui en snijd de wortels eraf. Snijd de ui doormidden, in halve plakken en dwars op de plakken in kleine stukjes. Zie illustratie.
4 Snijd de paprika in smalle reepjes. Snijd de paprika eerst doormidden en verwijder dan de steel, zaad en zaadlijsten.
5 Snijd de kool in dunne reepjes. Verwijder de stronk en buitenste bladeren.
6 Snijd de champignons in schijfjes. Verwijder de uiteinden van de steeltjes.
7 Was alle groenten.  
8 Laat de groenten goed uitlekken. Gebruik eventueel keukenpapier.
9 Smelt de margarine in een braadpan op een laag vuur. Margarine mag niet bruin worden.
10 Doe de groenten hierbij. In de volgorde van de lijst met ingrediënten.
11 Voeg een scheutje water toe. Gebruik weinig water.
12 Doe het deksel op de pan en laat de groenten 5 à 10 minuten smoren.  
13 Maak een sausje van losgeklopt ei, ketjap, zout en peper en een scheutje water.  
14 Meng het sausje door de groenten.  
15 Verwarm dit even door.  
16 Meng er ten slotte nog de gewassen taugé en het selderijgroen door. Taugé moet knapperig bijven.
Het resultaat: Tjaptjoi  
 
  • is niet te vet
  • is heet
  • is niet te gaar
  • is kleurrijk.